Samen voor een beter Ternat

Hieronder leest u de krachtlijnen van het aangepaste meerjarenplan. Over een aantal plannen die hier niet werden opgelijst leest u uitgebreider elders in dit blad.

  • De prijs van de restafvalzakken wordt met 10% verlaagd. Een grote zak kost voortaan 2 euro i.p.v. 2,2 euro. De oude zakken blijven bruikbaar tot 1 juli. Nadien koopt de gemeente de resterende stock over aan dezelfde prijs die de inwoners hiervoor betaalden. Vanaf 1 januari mogen de inwoners ook heel wat meer materialen in de goedkopere PMD-zakken (15 cent per zak) deponeren, waaronder harde plastics. Dit betekent dat voor goede sorteerders de huisvuilfactuur nog verder kan dalen.
  • De gemeente maakt in 2021 in samenwerking met de provincie een nieuw klimaatactieplan op. Verschillende bos- en natuurprojecten worden uitgerold, waaronder een speelzone aan Hertigembos, een bos aan de gemeentelijke terreinen op het vroegere SK Lombeek. Er wordt via een sociale economieproject één extra arbeids-kracht voor het groenonderhoud aangeworven. De fietsbib opent na corona de deuren. We maken verder werk van goede fietsenstallingen, onder meer bij verenigingen, en verbeteren de halte infrastructuur van De Lijn.
  • In 2021 wordt na ruime participatie een nieuwe visie voor Lombeek-centrum en het cultuur-centrum De Ploter ontwikkeld. Dit zal zich vertalen in een nieuw ontwerp voor de dorpskern.
  • Ternat, ‘culturele hoofdstad’ van 2025, de cultuurraad wordt heropgestart met open vizier en breed draagvlak om onze gemeente nog meer op de ‘culturele’ kaart te zetten.
  • De gemeente koopt een extra borstelmachine aan om het openbaar domein nog properder te houden.
  • Het detailhandelsplan wordt afgerond en omgezet in een actieprogramma.
  • Er wordt extra budget voorzien om de verkeersveiligheid te verhogen door automatische snelheidscontroles in te voeren.
  • Het OCMW ontvangt 190.000 euro Vlaamse subsidies voor de bouw van twee doorgangswoningen in 2021.
  • Er wordt 755.000 euro extra geïnvesteerd in voetpaden en 415.000 euro voor het onderhoud van de wegen.

Koken kost natuurlijk geld. De grondige oefening die we in het begin van de legislatuur maakten rendeert. We doen maar liefst 32,6 miljoen duurzame investeringen in de toekomst, waarbij onze schulden enkel met 7,5 miljoen euro toenemen.

We behouden onze lage belastingen. De personenbelasting blijft ongewijzigd op 6,9%, waar het Vlaamse gemiddelde 7,2% is.
Ternat is hiermee 61ste goedkoopste gemeente van de 300 gemeentes in Vlaanderen.
“Ook de
onroerende voorheffing wijzigt niet en blijft op 802,9het gemiddelde in Vlaanderen 895,9 (2020) – hiermee zijn we de 88ste goedkoopste gemeente.”

Website | + berichten